Jacky

Mijn naam is Jacky, 48 jaar, moeder van 3 kinderen, en wonende in Rijswijk. Ik ben opgeleid tot Sleep & Respiratory Scientist en ik werk met veel liefde en plezier bij Haaglanden Medisch Centrum als Longfunctie-analist.

Tja, wat bezielt ons om twee weken van huis weg te zijn en zo’n 500 km off-road in de hitte door Kenia te gaan fietsen? De wens om een bijdrage te leveren aan een ontwikkelingsproject begon al bij het volgen van ontwikkelingshulp modules als onderdeel van mijn studie Gezondheidswetenschappen. De indrukwekkende verhalen van mijn vriendin en teamgenoot Marleen over haar ervaringen in Kenia als lerares van dove kinderen, hebben mij nog enthousiaster gemaakt. Maar ook alle indrukken die mijn zus Bert tijdens haar werkzaamheden voor Flying Doctors heeft opgedaan, hebben daar mede voor gezorgd. En aangezien wij beiden erg sportief zijn, leek het ons een fantastisch idee om deze bijdrage te koppelen aan een sportieve uitdaging!

Door Marleens onvergetelijke ervaring met het lesgeven aan dove kindjes in Kenia, willen we ons heel graag nogmaals inzetten voor de kinderen in Kenia, in het bijzonder voor de meest kwetsbare kinderen. En dan het liefst in de vorm van onderwijs en scholing, hetgeen voor onze kinderen in de Westerse wereld een heel normaal fenomeen is.

Uiteindelijk hebben wij gekozen om de Familie Verkaart te steunen bij hun inmiddels 25- jaar bestaande Stichting Verkaart Development Team (VDT). VDT steunt een aantal fantastische projecten en verzetten ontzettend veel werk in Kenia. Elk jaar organiseert de Stichting een aantal sportieve en uitdagende sponsorevenementen om zoveel mogelijk geld voor hun projecten bij elkaar te verzamelen. Dit sluit zo goed aan bij wat wij graag willen bereiken, dat wij hebben besloten om vol enthousiasme en energie deel te gaan nemen in hun 500 km off-road fietstocht door Kenia met als doel om de geweldige projecten van VDT in Kenia te steunen!

Naast de 10 medische posten en het aanleggen van waterputten, heeft VDT ook een aantal projecten betreffende opvang en scholing van kwetsbare kinderen in Kenia, om ze zo’n goed mogelijke kans te geven in de maatschappij. Zo heeft VDT onder andere 4 internaten voor weesmeisjes gebouwd zodat zij zichzelf kunnen ontwikkelen tot zelfstandige, zelfbewuste en opgeleide vrouwen. Wat is er mooier dan een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze meisjes, die al zoveel hebben meegemaakt, door ze een veilige leer- en leefomgeving met toekomstperspectief te bieden! VDT zet zich ook in voor de integratie van albino’s in de Keniaanse samenleving zodat deze kinderen een eerlijke kans krijgen om zich te ontwikkelen en geschoold te worden. Tevens heeft VDT een gezinsvervangend tehuis voor weesjongens ontwikkeld waar deze kinderen alsnog de kans krijgen om in gezinsverband op te groeien en een evenwichtig bestaan te leven.

Een ander, en voor mij een bijzonder, project van VDT is het gehandicapten internaat. In Kenia heerst een taboe op het hebben van een handicap en het wordt gezien als een straf van God. Gehandicapte kinderen worden nauwelijks verzorgd en vaak zelfs verstoten. In het gehandicapten internaat worden 150 kinderen (verstandelijk en/of lichamelijk beperkt) in een veilig en vertrouwde omgeving opgevangen. Tevens wordt er scholing aangeboden en worden er bepaalde vaardigheden aangeleerd (bijv manden maken, werken in groentetuin). Voor de oudere, leerbare kinderen is er een begeleid wonen project waar de kinderen in 2 jaar tijd worden klaargestoomd om terug te keren in de maatschappij. Ook organiseert VDT ouderweekenden. Mijn dochtertje heeft een verstandelijke beperking en autisme en ik ben ontzettend dankbaar voor alle mogelijkheden die mijn eigen dochter hier in Nederland krijgt om zich veilig en optimaal te kunnen ontwikkelen, ondanks haar handicap. Om een steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van gehandicapte kindjes in Kenia, is voor mij dan ook een bijzonder project.

Naast het goede doel, zal dit tevens een avontuurlijk, sportieve en persoonlijke uitdaging midden in de natuur van dit prachtige land. Ik zal zowel fysiek als mentaal een aantal grenzen moeten verleggen, en ik zal me zeker een aantal keren tegenkomen tijdens deze reis. Het ervaren van de Keniaanse manier van leven, de vrolijkheid en de kracht die de kinderen zullen uitstralen ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, de bezoeken aan de VDT projecten en de saamhorigheid van de groep zal een bijzondere en onvergetelijke indruk op mij achterlaten. En ik hoop vervolgens deze indrukken weer aan mijn kinderen en de mensen om mij heen over te kunnen brengen.

Als wij ieder voor 1 kind al een verschil kunnen maken door deze uitdaging aan te gaan, dan is dat toch fantastisch! En daarvoor (en hopelijk nog voor veel meer kinderen!) stap ik samen met Marleen op de pedalen en gaan we met liefde en plezier dit gewoon doen! Wij zien deze uitdaging niet als een druppel op een gloeiende plaat, maar als een van het sneeuwbaleffect. Dus laten we met ons allen een klein beetje verschil maken voor de kinderen in Kenia!